De ongrijpbare gedaante van internet fraude

Online fraude is aan de orde van de dag. Internet fraudeurs zijn continu actief op zoek naar manieren om mensen geld te ontfutselen. Er zijn talloze gradaties waarin online criminaliteit zich manifesteert. Het is dan ook een hele uitdaging om ze buiten de deur te houden. Een recent fraudegeval bij een van onze klanten laat zien hoe zelfs onprofessioneel opgezette fraude veel schade tot gevolg kan hebben.

Hoe vinden internet criminelen een open deur?

Er zijn ontelbare manieren waarop online fraudeurs een lek in uw beveiliging kunnen vinden. Een veel voorkomend moment waarop ze gemakkelijk kunnen toeslaan is wanneer u gebruik maakt van wifi in een openbare gelegenheid, zélfs bij een beveiligde verbinding. Zo hebben fraudeurs in het geval van onze klant van een medewerker de username/password combinatie kunnen achterhalen. Ze hebben ingebroken in zijn inbox, facturen in PDF formaat in zijn sent items bewerkt en vervolgens opnieuw verzonden. De ontvanger ging af op de laatst binnengekomen e-mail en heeft de factuur voldaan op het rekeningnummer van de fraudeurs.

Is online fraude te voorkomen?

In verband met de vele gedaantes waarin online criminelen zich voordoen, is het helaas erg moeilijk om gevallen als deze te voorkomen. Wees daarom voorzichtig met het gebruik van onbeveiligde openbare netwerken en signeer documenten vóórdat u ze verzendt. Wij denken vanzelfsprekend altijd mee over oplossingen.

Hoe wij u weerbaarder maken

Het e-mailverkeer van onze klanten gaat via onze spam filter dienst. Helaas helpt in dit specifieke geval zelfs het beste spamfilter niet meer omdat de crimineel rechtstreeks inbreekt bij de server van de klant. De meeste spam is een schot hagel, waar dit een zeer gerichte en uitgekiende manier van fraude is. Waar wij onze klant wél konden helpen was met het analyseren van het probleem en het maken van een plan om herhaling te voorkomen. Behalve dat de toegang tot het systeem voor hackers is bemoeilijkt, hebben we de klant ook aangeraden alleen nog PDF facturen te versturen die voorzien zijn van een digitale handtekening met een echtheidscertificaat. Hierdoor wordt een vervalste factuur eerder opgemerkt.

Share This

Share this post with your friends!