Behalve het binnenkrijgen van spam, kan er op een onbewaakt moment ook spam via de eigen e-mail worden verzonden. Anders dan bij binnenkomende spam, kan het even duren voordat u dat doorheeft. Misschien wacht u lang op een antwoord van een klant die de mail helemaal niet ontvangt. Staat u wel eens stil bij de mogelijkheid dat er vanuit uw e-mailadres spam wordt verzonden?

De oorzaken

Het is natuurlijk nooit uw bedoeling om spam te versturen. Toch kan het gebeuren dat er via de eigen internetverbinding geïnfecteerde e-mails worden verzonden. Ongewild zelf spammen heeft verschillende oorzaken:

  • Veel bedrijven hebben een “mostly open” firewall policy Dat wil zeggen dat iedere computer binnen het netwerk ongecontroleerd een netwerk verbinding met de buitenwereld kan leggen.Als er in dat geval een computer wordt gehackt, kunnen er vanaf die computer spam en virus e-mails worden verstuurd waarover je geen controle hebt.
  • Een mailserver , van een bedrijf kan door hackers worden misbruikt. Criminelen versturen op dat moment bijvoorbeeld e-mail vanuit de een gehackte website die op dezelfde server draait.

Gevolgen

Als door andere mailservers wordt opgepikt dat er spam wordt verzonden, dan komt u op een zogenaamde blacklist terecht. Dit is een lange lijst van ip adressen waar spam vandaan komt. Omdat u ervan uitgaat dat de e-mail verzonden is, kan het even duren voordat u doorheeft dat de mail niet aankomt. Degene die de blacklist beheert, heeft controle over hoe lang uw ip adres op de lijst blijft staan. Het kan enkele uren, dagen of soms zelfs weken duren voordat u weer e-mails kunt versturen naar de betreffende ontvangers.

In- & uitgaande e-mail scannen aan te raden?

Net als inkomende e-mail, kunt u ook uitgaande e-mail laten scannen op virussen en spam. Toch doen bedrijven en particulieren dit nog maar weinig. Met name voor bedrijven is het de overweging waard. Als namelijk ook de uitgaande e-mail wordt beoordeeld en er zit spam tussen, wordt deze direct geweigerd. De feedback komt dan direct uw kant op. Bovendien worden ook de blacklists in de gaten gehouden, zodat er vanuit uw bedrijf niet wekenlang (ongemerkt) spam wordt verstuurd en er geen contact met de klanten en -of leveranciers mogelijk is.

Share This

Share this post with your friends!