Het beschermen van uw domein, een belangrijke taak. Het Sender Policy Framework (SPF) helpt voorkomen dat uw domeinnaam wordt misbruikt. Heeft u uw SPF al correct ingesteld?

Het SPF

Het SPF is een systeem waarmee verzendende servers worden beoordeeld. Het systeem voorziet in een mechanisme waarmee de herkomst van inkomende mails wordt geverifieerd. In het TXT record in het Domain Name System (DNS) staan de geautoriseerde verzendende servers geregistreerd. Het betreft een lijstje met IP nummers die mail mogen verzenden uit uw naam.

Hoe wordt het systeem gebruikt?

De SPF records worden in verschillende gradaties van strengheid gedefinieerd en gebruikt:

  • Streng: externe servers mogen alleen e-mail aannemen als deze verstuurd is via uw verzendende servers.
  • Losser: externe servers mogen ook e-mail aannemen als die niet is verstuurd is via uw verzendende servers. Mail verstuurd vanaf andere servers kan dan echter wel eerder als spam worden aangemerkt.
  • Het komt ook voor dat er helemaal geen gebruik van wordt gemaakt. Het is echter wel aan te raden om uw SPF record in ieder geval correct in te stellen en hiermee de aflevering van uw e-mail beter te verzorgen.

Werkt het voor iedereen?

Wanneer medewerkers bijvoorbeeld regelmatig vanuit huis werken, dan kan dat de werking van een SPF ondermijnen. Ook houdt het systeem soms onverhoopt legitieme e-mails tegen. Toch kan een SPF in veel gevallen een aanmerkelijke bijdrage leveren aan het voorkomen van vervalste e-mails. Het systeem werkt bijzonder goed, mits alle gebruikers de spelregels volgen. Het is daarom raadzaam om vooraf goed bij de gebruiksgradaties stil te staan.

Share This

Share this post with your friends!