Gemiddeld scant Onlinespamfilter 30 mailtjes per seconde, met uitschieters van soms wel 200 mailtjes per seconde. En dat op honderden kenmerken. U kunt zich voorstellen hoeveel data ons dat dagelijks oplevert. Al die data gebruiken we om u nog beter te beschermen tegen aanvallen, zelfs nog voordat spammers ze kunnen bedenken.

Een spammail is voor de meeste mensen heel vervelend, maar voor ons bevat zo’n e-mail veel waardevolle informatie. Denk aan gebruikte afzenders, woordcombinaties en verzendtechnieken. Met een geanonimiseerde database met de inzichten van ruim twee miljoen berichten per dag, kun je wel zeggen dat we het hier over big data hebben.

Snel een aanval ontdekken

Al deze data analyseren we, zodat een aanval snel ontdekt kan worden. Wanneer we bijvoorbeeld zien dat er een bepaald bestand wordt verstuurd waarvan nog niet helemaal duidelijk is dat het een virus bevat, ‘parkeert’ de scanner deze e-mail. Onmiddelijk bekijkt het systeem wat voor bestand het is of het nog vaker verstuurd is en door wie. Zien we bijvoorbeeld dat het van meerdere domeinen verstuurd is naar domeinen die geen relatie met elkaar hebben, dan weten we dat we met een mogelijk aanval te maken hebben. Op deze manier kunnen we een aanval snel tegen gaan.

Nog meer analyse

Om nog meer trends te ontdekken en mogelijk aanvallen voor te kunnen blijven, zijn we continue bezig om ons systeem te verbeteren. Op dit moment komt er nog best wel wat handwerk bij kijken: We vertellen het systeem waar het op moet letten in het geval van een verdachte situatie maar we zijn bezig met een nieuwe manier van analyseren waarbij er minder handwerk nodig is en het systeem sneller trends ontdekt. Bijvoorbeeld of een bepaald spam netwerk op gezette tijden actief wordt. Wanneer we dit weten kunnen we sneller anticiperen op een mogelijk aanval.

Zelf leren

We leren het systeem zaken waar het op moet letten om spam-aanvallen tegen te gaan maar het beste is natuurlijk als het systeem dat zelf leert. Momenteel zijn we bezig om dat mogelijk te maken en ondertussen blijft Onlinespamfilter 99,99 procent van de spammails die verstuurd worden tegenhouden. Waardoor u geen last heeft van spammailtjes.

Share This

Share this post with your friends!