Staat u er wel eens bij stil wat er mis kan gaan als u een paar uur lang geen e-mail meer binnenkrijgt? Natuurlijk, veel mailtjes kunnen wel even wachten. Maar als een klant een storing meldt, dan wilt u die zo snel mogelijk verhelpen. Komt er een grote aanvraag binnen, dan belt u het liefst onmiddellijk terug. En krijgt u per mail een interessante aanbieding, dan moet u er als de kippen bij zijn.

 

Een technische storing kan dan flink roet in het eten gooien. Voordat de monteurs er zijn en het probleem is verholpen, kunt u zomaar zes uur verder zijn. Met misschien wel meer dan één misgelopen deal en boze klanten tot gevolg.

 

Continuïteit gegarandeerd

 

Helaas gaat er wel eens iets stuk. Daarom heeft Onlinespamfilter op alle mogelijke knelpunten in het proces redundancy, oftewel overcapaciteit ingebouwd. Zodra er een systeem uitvalt, schakelen we automatisch over op een ander systeem, zodat uw e-mails toch altijd binnen onze streeftijd van maximaal 10 seconden aankomen.

 

Zo staan onze servers verspreid over twee datacenters op verschillende locaties, die onderling middels een dedicated verbinding met elkaar zijn verbonden. Elk datacenter is aangesloten op een andere internetprovider en we nemen onze domeinnamen af bij verschillende DNS-registrars. Achter de firewalls zijn per datacenter meerdere spam- en virusscanners aan het werk. Alle data worden realtime opgeslagen op verschillende geografische locaties in een gedistribueerde database. Dat doen we ook nog eens tegen lage kosten, omdat we uitsluitend werken met open-source software die we zelf waar nodig aanpassen.

Onze servers draaien bovendien op maximaal 50% van hun capaciteit, zodat een volledig datacenter kan wegvallen zonder dat dit merkbare gevolgen heeft voor de e-mailafhandeling. Bijkomend voordeel van een systeem dat gewoon doordraait, is dat we de rust hebben om het probleem op gecontroleerde en weloverwogen wijze op te lossen.

 

Hoe veilig is veilig genoeg?

 

Wij kijken zorgvuldig hoeveel back-up voorzieningen nodig zijn. Zo kunnen we met twee internetaansluitingen toe, want het komt vrijwel nooit voor dat ze er allebei tegelijk mee ophouden (dat is ons in elk geval nog nooit gebeurd!). Maar voor database nodes is drie het minimum. Anders weet je namelijk niet welke van de twee over de juiste data beschikt als er eentje tijdelijk is uitgevallen.

 

Deze dubbele en soms zelfs driedubbele maatregelen maken het systeem wel wat duurder in onderhoud, maar met de e-mail afhandeling van dik 2.500 domeinen nemen wij liever geen risico!

 

Pssst.. Hoe zit het met uw eigen redundancy?

 

Mocht deze blog u op het idee gebracht hebben om zelf ook een tweede internetprovider in de arm te nemen, dan is het goed om te weten dat u uw e-mail bij ons via meerdere verbindingen kunt laten afleveren. Mocht de ene provider last hebben van een storing, dan krijgt u ze automatisch binnen via de ander.

Share This

Share this post with your friends!