Het ondernemersverhaal van ons, Jasper en Gerard, begon in een studentenkroeg in Eindhoven. Toen niet kunnen bedenken dat het nu uitgegroeid is tot Onlinespamfilter. Hoe wij in die kroeg terecht kwamen? Of waarom we ineens een gat in de markt te pakken hadden?

Ooit waren wij werkzaam bij LG.Philips Displays (LPD). De beeldbuizen waren al aardig op retour en de flatscreen begon z’n intrede te doen. LPD zag er toch nog toekomst in en dacht heel wat beeldbuizen aan China te verkopen. Dit pakte anders uit en rond 2004 was er een reorganisatie. Jasper en ik kregen samen met vele anderen ons ontslag.

Het begon in een kroeg

We kenden elkaar al goed, omdat we al veel samen hadden gewerkt. We dronken ook wel eens een biertje met elkaar. Zo ook na ons ontslag dat we een keer in de AOR [Algemene Ontmoeting Ruimte] in Eindhoven zaten. Dit was een studentenkroeg, maar ook als ex-student kwam je er makkelijk binnen. Dus daar zaten we dan. ‘Wat nu?’ We hadden hetzelfde enthousiasme voor Linux en open source systemen. We raakten hierover aan de praat en op een gegeven moment opperde een van ons: ‘Zullen we een bedrijf beginnen? Dan gaan we voor Linux voor het MKB.’ Op dit gebied was nog niks, dus het kon een gat in de markt worden.

Ondersteuning van EUR 12,50

Vanuit LPD was er een sociaal plan voor ontslag waarin onder andere stond dat er ondersteuning was voor diegenen die een eigen bedrijf wilden starten. Eerst maar eens achterhaald wat die ondersteuning precies inhield. Bleek de ondersteuning te bestaan uit het vergoeden van het starterspakket van de KvK van EUR 12,50…. Dit was een bijzondere ondersteuning. Dit kon toch niet waar zijn? Hier was duidelijk een probleem met een slecht uitgewerkt deel van het sociaal plan. Maar LPD hield stug vast aan haar interpretatie.

We maakten onszelf directeur

Als reactie maakten we een nieuw plan waarin we een ander slecht uitgewerkt onderdeel van het sociaal plan ‘misbruikten’: Een aanvullingsclausule kon met wat inventief geschuif met directie salarissen maximaal worden uitgebuit en leverde zo veel meer op dan de bedoeling was. Enigszins geschrokken ging LPD weer met ons in gesprek en al snel waren we het eens over een bedrag (en begeleiding) waardoor we in februari 2004 ons bedrijf Openbizz B.V. konden starten. Dit is overigens nog steeds het moederbedrijf van Onlinespamfilter. Het grappige was dat LPD na een half jaar belde met de vraag of één van ons nog een jaartje wil komen werken. Ze hadden iets teveel mensen moeten laten gaan. Zo heeft Jasper nog een jaar lang als consultant voor LPD gewerkt. Intussen werkte Gerard aan een grote opdracht in Amsterdam. Allebei werkten we ons een slag in de rondte.

Geen inkomsten meer

In het jaar 2006 hadden we bijna geen inkomsten. Jasper werkte niet meer bij LPD en de opdracht in Amsterdam was klaar. We hadden toen wel wat klanten waar wij de e-mail van hosten. Het was ook het jaar dat spam echt serieus om de hoek kwam kijken. Iedereen kreeg te maken met spam en er waren nog geen goede spamfilters. Wij deden het best goed met een zelf geïnstalleerd Open Source spamfilter.

Gat in de markt

Bedrijven klopten bij ons aan met de vraag; “kunnen we niet bij jullie op de mailserver?” Toen zijn wij het eens onder de loep gaan nemen. Wat doen wij dan zo anders? Het bleek dat wij het nog veel beter konden doen. Dus dat was voor ons een gat in de markt waardoor we bedrijven echt konden helpen. Begin 2007 zijn we met Onlinespamfilter begonnen.

De eerste reseller stond al in de rij. Punt was wel dat het geld op was. Al maanden hadden we onszelf niet uitbetaald. Toen hebben we van familie geld geleend om alle apparatuur aan te schaffen. In een datacenter hebben we onze omgeving opgezet en we gingen los. We hebben eigenlijk geen reclame gemaakt in die tijd. Al onze klanten kwamen via mond-op-mond reclame.

Elke maand verdubbelde het aantal klanten. Wat anderen niet voor elkaar kregen, lukte ons wel: Spam en virussen tegen houden op een betaalbare en betrouwbare manier. Ons systeem was zelflerend en destijds een van de eerste anti-spam clouddiensten in Nederland. Een bijzondere periode!

Share This

Share this post with your friends!