Iedere e-mail die langs de scanner van Onlinespamfilter komt, wordt ‘gescoord’ aan de hand van duizenden spelregels voor goed e-mailverkeer. Die spelregels zijn in 1969 in het kader van het ARPANET-project vastgelegd in een protocol: de zogenaamde RFC’s (Request for Comments). Ook bestaan er ongeschreven ‘etiquetteregels’ voor e-mail. Nu doen spammers nogal eens dingen die van de RFC’s niet mogen, of die in normale mail gewoonweg weinig voorkomen. Dit zijn vijf opvallende overtredingen (inclusief de strafpunten die onze spamfilters ervoor uitdelen).

 

1. KAPITALEN

Zelden is iemand zo boos dat hij de Caps Lock-toets ingedrukt houdt in een verder ‘onschuldige’ mail. Een bericht dat volledig of grotendeels uit hoofdletters bestaat is volgens ons spamfilter in 15% van de gevallen spam.

 

2. Dollartekens en bedragen met veel nullen

De kans dat u echt de loterij heeft gewonnen is natuurlijk vele malen kleiner dan de kans dat u te maken heeft met een spambericht. Een mail over aantrekkelijke geldbedragen heeft al snel 20% van de spampunten te pakken (al helemaal als het gaat om meerdere $$$).

 

3. Alle e-mails die met ‘Dear’ beginnen

U zou het in eerste instantie niet zeggen, maar in relatief weinig nette e-mails wordt de ontvanger aangesproken met ‘Dear’. E-mails aan ‘Dear Dad’ of ‘Dear Henk’ zijn goed voor een spamscore van 25%. Wie zijn vriend niet bij de voornaam kent is natuurlijk wel uiterst verdacht: ‘Dear Friend’ geeft een spamscore van 35%.

 

4. S P A T I E S

Een spammer doet er goed aan om de term ‘Rolex’ te laten vallen als hij nephorloges wil verkopen. Dit levert hem namelijk ‘slechts’ een spamscore op van 10%. Probeert hij daarentegen dit spamgevoelige woord te vermijden door een ‘R O L E X’ aan te prijzen, dan komt zijn mail veel slechter uit de bus..! Spatiegebruik tussen letters voor bekende spam-termen slaan onze machines aan op 34% spam.

 

5. Liegen over de extensie

Eén van de meest verdachte zaken waarop spammers zich nog steeds laten betrappen: het omzeilen van de virusscanner, door een Zip-bestand als bijlage toe te voegen maar in de header van de e-mail een Word- of Pdf-bestand te noemen. Met een spamscore van zeker 40% leidt zo’n ‘vergissing’ al snel tot de spambak.

 

Houdt u zich aan de regels?

U zult waarschijnlijk niet zo snel een ‘O F F E R T E’ versturen aan een ‘Dear Customer’, maar sommige van de universele e-mail spelregels laten zich vrij gemakkelijk overtreden. Wellicht heeft u wel eens het totaalbedrag voor een grote order in de onderwerpregel genoemd. Of heeft u bepaalde familieleden met de neiging om per ongeluk de Caps Lock-toets aan te slaan en vervolgens niet meer van die hoofdletters af te komen. Maar wees gerust: onze spamfilters zijn zo ingesteld, dat als u verder geen gekke dingen doet, er helemaal niks aan de hand is.

Share This

Share this post with your friends!