Wat zijn spam blacklists?

Blacklists voor spam zijn lijsten van bijvoorbeeld  internet adressen, websites en e-mail afzenders die door spammers in het verleden zijn gebruikt. Zo’n blacklist wordt soms gebruikt om vast te stellen of er sprake is van spam of niet. Dit lijkt handig, maar heel vaak gaan spamfilters juist door gebruik van een blacklist de fout in.

 

De nadelen van spam blacklists

De voordelen van een blacklist spreken voor zich, maar de nadelen zijn minder duidelijk. We zullen de belangrijkste hier opsommen en daarbij een korte uitleg geven:

  • Spam blacklists zijn vaak verouderd: Soms is de informatie die er op staat zelfs al niet meer geldig op het moment dat het er op wordt gezet. Computers veranderen van locatie, mensen veranderen van mail adres en websites veranderen van eigenaar. Niet iedere blacklist is goed onderhouden en soms kunnen zelfs goed onderhouden blacklists leiden tot onterechte spam classificaties.
  • Informatie op een blacklist is vaak incorrect: Zo gebruiken de meeste spammers vaak gestolen e-mail adressen van onschuldige afzenders en doorspekken hun spam met links naar onschuldige web sites. Dit alles om de makers van blacklists op het verkeerde been te zetten.
  • Blacklists zeggen niets over de inhoud van een e-mail: Je internet provider kan bijvoorbeeld op een blacklist, maar dat wil nog niet zeggen dat alle e-mail die via die provider wordt verstuurd spam is.

 

De grote nadeel van blacklists is dus het onterecht aanmerken van e-mail als spam. Veel gratis of zeer goedkope anti-spam oplossingen baseren zich volledig of grotendeels op blacklists. Enkelen gaan zelfs zo ver om e-mail ongezien te weigeren als er sprake is van een blacklist vermelding! Het resultaat is vrijwel altijd een kwalitatief zeer matige spam filtering in combinatie met een relatief groot aantal ‘verloren‘ e-mails die onterecht zijn uitgefilterd. Voor consumer doeleinden is dit misschien aanvaardbaar, maar in de zakelijke markt is dit in onze optiek een absolute doodzonde.

 

Hoe gaat Onlinespamfilter daarmee om?

Blacklists zijn helaas geen goed middel voor het herkennen van spam. Onlinespamfilter gebruikt ze dan ook eigenlijk alleen als ondersteunend element in onze uiteindelijke analyse. Berichten worden altijd in hun volledigheid gescand en beoordeeld. Een blacklist kan nooit in zijn eentje verantwoordelijk zijn voor een classificatie als spam. Deze evenwichtige spam filtering vergt iets meer werk van onze hard -en software maar lijdt tot een kwaltiatief zeer goed spamfilter!

Share This

Share this post with your friends!