Ze bestaan al bijna net zo lang als dat er spamfilters bestaan: blacklists en whitelists. Ze waren jarenlang een vertrouwde manier om spam tegen te houden en veilige mail door te laten. Voor velen zijn ze nog een belangrijk onderdeel om ongewenste e-mail buiten de deur te houden. Maar hoe effectief zijn de Blacklist en de Whitelist nog?

‘In den beginne’, toen e-mail nog in de kinderschoenen stond en spammers nog niet zo geraffineerd waren als dat ze nu zijn, was de blacklist een effectief middel om ongewenste e-mail tegen te houden. Veel van de spammers gebruikten maar één domein voor hun aanvallen, dus als je dat domein op de lijst zette, dan was dat vaak voldoende.

Naarmate spammers slimmer werden en vanaf meerdere domeinen hun e-mails gingen versturen, groeiden de blacklisten van organisaties. Het was niet ongewoon dat op zo’n lijst duizenden domeinen stonden. Omdat spammers ook steeds sneller overstapte naar een ander domein, was het vrijwel niet meer te doen om de lijsten accuraat te houden.

Een blacklist is niet meer nodig

Onlinespamfilter maakt geen gebruik van blacklists. De belangrijkste reden is dat blacklists vaak niet accuraat zijn. Dat zorgt ervoor dat het systeem niet de beste oordeel kan vormen. Ons systeem controleert automatisch op 100 verschillende parameters, waardoor de scores veel accurater zijn. Ook blijft de spamfilter leren van alle parameters – zowel aangegeven door de klant als van alle e-mails die door onze spamfilter gecontroleerd worden – en controleert daardoor e-mails steeds fijnmaziger. Je hebt dus eigenlijk geen blacklist meer nodig! De whitelist helpt niet bij het doorlaten van gevaarlijke bestanden

We zien wel eens dat gebruikers van Onlinespamfilter de whitelist proberen te gebruiken om te voorkomen dat bepaalde gevaarlijke bestanden worden geblokkeerd. Dit werkt niet omdat het daarmee mogelijk wordt voor criminelen om met een gestolen afzender adres virussen en malware door het filter te krijgen.

Natuurlijk biedt Onlinespamfilter wel de mogelijkheid om bepaalde adressen en domein aan te merken als spamadres of als veilig. Maar het systeem geeft daar dan zijn eigen waarde aan, om er zo voor te zorgen dat alleen echt gewenste e-mail in uw Inbox terecht komt.

Share This

Share this post with your friends!